De eikenprocessierups is weer aanwezig
Minder gras maaien, meer natuur
Gras maaien? Laat het eens lekker woekeren!
Sinds een aantal jaren is het gemeentelijke maaibeleid op de schop gegaan. Er is geen sprake geweest van een massale uittocht van platsoenmedewerkers of stakingen. Strategischer gras maaien betekent simpelweg meer natuur. Een grotere biodiversiteit is namelijk van levensbelang. Bijen hebben bloemen nodig om pollen te verstuiven, en zijn zelfs verantwoordelijk voor het bestuiven van meer dan 75% van onze belangrijkste gewassen!
Voordelen van een strategisch gemaaide tuin
Om de natuur en jezelf een dienst te bewijzen hoef je alleen maar minder hard te werken. Opzich is dat natuurlijk al een pluspunt! Een strak gazon vraagt namelijk veel tijd en inspanning en voor moeder natuur is het een stuk minder fijn.
In een strategisch gemaaide tuin zul je uiteindelijk gratis arbeidskrachten in de vorm van bijen krijgen! Die brengen de volgende voordelen met zich mee:
- De biodiversiteit in je tuin neemt toe
- Kleur in je tuin door paardenbloemen, klavertjes, en blauwe viooltjes
- Je bespaart water. Op een strak gemaaid gazon verdampt water veel sneller.
- Je kunt je creatief uitleven: een rondje om een boom, een slingerend pad: jij bepaald de layout van je tuin!
Wat kan ik verwachten als ik het gras maaien even laat zitten?
Een tijdje minder maaien zal ervoor zorgen dat je ineens veel meer wilde bloemen in je tuin gaat zien. Paardenbloemen, klavertjes en blauwe viooltjes zullen je tuin gaan kleuren. Naast dat je de bijen een dienst bewijst zul je, afhankelijk van de toegankelijkheid van je tuin, ook grotere dieren een dienst bewijzen. Wellicht komen er egels en konijnen langs om zich in het hoge gras te wentelen!
Maai Mei Niet
Ben je overtuigd en lijkt het je eens wat om je tuin niet of minder te maaien? Landelijk vindt sinds kort elk jaar, uiteraard in mei, de Maai Mei Niet actie plaats. In Engeland is het onder het mom ”No Mow May” onder particulieren en bedrijven al een succes gebleken. In Nederland kunnen bedrijven en particulieren zich aanmelden op de site van de actiegroep en zo hun steentje bijdragen aan het welzijn van de bij!